Gewrichtsbeschermende principes 


Principe 1 
Vermijd houdingen die bijdragen aan de deformiteit van het gewricht
  • Vermijd hard knijpen (pinching) -tijdens schrijven, sleutel omdraaien, beker vasthouden etc.
  • Vermijd krachtig grijpen (gripping)- tijdens het snijden van groeten, vegen, wringen etc
  • Vermijd langdurige belastende houdingen die continue druk op de gewrichten uitoefent – steunen op de handen etc…
  • Vermijd statische houdingen – wissel regelmatig van houding bijvoorbeeld langdurig een tablet vasthouden. 

Principe 2 
Gebruik de juiste uitgangshoudingen en bewegingen: Tijdens het tillen, hoe dichter het gewicht van het object bij je lichaam draagt, des de minder inspanning en druk op de gewrichten. 

Principe 3 
Gebruik de grootste en stabielste gewricht voor een handeling, verdeel de kracht over meerdere gewrichten. De grotere gewrichten kunnen de belasting beter aan dan kleine gewrichten. Draag jouw tas over de schouder i.p.v. aan jouw hand of arm. Open een zware deur door er met de schouder tegen aan te duwen i.p.v. uw hand. 

Principe 4 
Organiseer je taken om werkdruk te verminderen. Plan taken in, denk vooruit, pas de gereedschap aan, gebruik hulpmiddelen daar waar nodig. Hulpmiddelen verlagen de pijn en vergroten de functie. Wissel zware en lichte activiteiten met elkaar af. Dit zowel verdeeld over de dag als over de gehele week. 

Principe 5 
Respecteer pijn en herken vermoeidheid: Leer onderscheid maken tussen normale moeheid en ongemak na een handeling dan pijn die langer dan 1 uur na een handeling blijft. Vermijd handelingen die resulteren in constante pijn. Neem voldoende rust.  

Principe 6 
Rangorde van activiteiten: Plan de activiteiten zodanig in, zodat er een juiste balans ontstaat met activiteiten die je moet doen en die je graag doet. 

Principe 7 
Integreer voldoende rustmomenten, elimineer die activiteiten waarbij geen pauze mogelijk is of plan deze zorgvuldig in. 

Principe 8 
Volg het advies van de behandelend arts betreffende medicatie, ga niet zelf de dosering aanpassen, meld altijd de bijwerkingen van de medicatie aan de arts. 

Principe 9 
Volg een programma met beschermende spalken zodat deformiteit wordt bestreden en handelingen veilig kunnen worden uitgevoerd.  

Principe 10  
Oefen ROM (range of motion) en spierkracht o.a. duimprogramma, polsprogramma.


Ergotherapie-eemheuvel maakt gebruik van cookies. Dit doen wij om onze website goed te laten functioneren, het gebruikersgemak te vergroten en de ervaring te verrijken. Lees onze Privacy Statement.
akkoord »