Ergotherapie en COPD


COPD heeft vaak veel invloed op het dagelijkse leven. Niet alleen voor de persoon zelf maar ook voor de mensen in de naaste omgeving. Door de benauwdheid kosten normale dagelijkse activiteiten veel moeite en energie. Soms lukt het zelfs helemaal niet meer.  

Samen met de ergotherapeut gaat u op zoek naar wat er nog wel kan en hoe u dit het beste kan doen. U kunt hierbij denken aan allerlei dagelijkse activiteiten, zoals douchen, schoenen aantrekken, ramen zemen, in de tuin werken en andere klusjes in en om het huis. Maar ook het zelf ergens naartoe gaan, werk en hobby’s. De volgende vragen zijn hierbij belangrijk:  ‘Wat vindt u echt  belangrijk om te blijven doen?’ Waar wilt u uw energie aan besteden? 

Hoe kan je je leven zo inrichten dat je zo veel mogelijk mee blijft doen met je omgeving: familie, vrienden en het werk. Wij vinden het belangrijk om in een persoonlijk gesprek voldoende tijd te nemen om u te leren kennen. Wij bespreken met u welke activiteiten moeilijk zijn geworden of niet meer lukken. Daarna wordt besproken welke mogelijkheden er zijn om de situatie te verbeteren. Gedurende de volgende afspraken worden de mogelijkheden uitgeprobeerd.  De therapeuten van Ergotherapie Eemheuvel komen bij voorkeur bij u thuis in uw eigen vertrouwde omgeving. 

Ergotherapie kan helpen door:
  • Met u te bekijken hoe activiteiten makkelijker kunnen
  • Met u te oefenen hoe u de ademhaling kunt controleren tijdens activiteiten
  • Met u te zoeken naar de balans tussen wat kan ik, wat wil ik en wat doe ik.
  • Met u stil te staan bij uw klachten en te herkennen wanneer deze erger worden.
  • Met u te kijken hoe u uw zuurstof thuis het beste kan gebruiken.
  • Met u te bespreken of u hulpmiddelen nodig heeft en te begeleiden bij het oefenen hiermee en aanvragen.
Ergotherapie-eemheuvel maakt gebruik van cookies. Dit doen wij om onze website goed te laten functioneren, het gebruikersgemak te vergroten en de ervaring te verrijken. Lees onze Privacy Statement.
akkoord »