Ergotherapie bij Parkinson en Parkinsonisme


Parkinson kan klachten geven die het uitvoeren van dagelijkse activiteiten beperken. Moeite met starten van een beweging zoals omdraaien, opstaan vanuit de stoel, omdraaien in bed, schrijven (motorische beperkingen ), concentratievermindering, geen dubbeltaken kunnen uitvoeren, initiatief vermindering (cognitieve beperkingen).  

De ergotherapeutische behandeling bij cliënten met Parkinson  kan bestaan uit:  
1.    Stimuleren en behoud van zelfstandigheid
2.    Optimaliseren dagstructuur en dagbesteding
3.    Verminderen stress en tijdsdruk
4.    Omgaan met vermoeidheid
5.    Onderhouden van de motorische vaardigheden arm/hand, zoals schrijven, typen maar ook eten, fietsen of scootmobiel rijden etc.
6.    Met gerichte aandacht leren handelen
7.    Toepassen cognitieve bewegingsstrategieën / stapsgewijs handelen.
8.    Toepassen cues, externe prikkels
9.    Optimaliseren van de fysische omgeving; kleine of grotere hulpmiddelen.
10.  Adviseren en begeleiden van mantelzorgers

Alle dagelijkse handelingen zoals wassen/aankleden, eten/drinken, verplaatsen, omdraaien in bed, opstaan van een stoel kunnen onderwerp van therapie zijn. Of hoe iemand zijn werk of beroep zo lang mogelijk kan blijven uitvoeren.

ParkinsonNet staat voor een netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen van mensen met de ziekte van Parkinson. De ergotherapeuten van Ergotherapie Eemheuvel (Jolijn en Astrid) zijn lid van Parkinsonnet.
Jolijn neemt deel aan het LSVT big netwerk.           Eemheuvel aangesloten bij ParkinsonNet                                   


Ergotherapie-eemheuvel maakt gebruik van cookies. Dit doen wij om onze website goed te laten functioneren, het gebruikersgemak te vergroten en de ervaring te verrijken. Lees onze Privacy Statement.
akkoord »