ASITT bij problemen in de prikkelverwerking


Sensorische integratie betekent dat de informatie van alle zintuigen goed verwerkt wordt in de hersenen, zodat je adequaat kunt handelen. Bij een goed werkende sensorische integratie heb je een adequate spierspanning, goed lichaamsbesef, leer je je zelf nieuwe handelingen in nieuwe situaties aan, kun je je concentreren en ben je in staat tot het doen van dubbeltaken. Op het moment dat de samenwerking tussen waarnemen en bewegen verstoord raakt krijgen de hersenen het moeilijk en zie je snel de gevolgen in het dagelijks leven. We spreken dan van een sensorisch conflict of verstoorde prikkelverwerking.

Veel genoemde klachten zijn:
  • Duizeligheid
  • Last van licht
  • Aanraking voelt als vervelend of pijn
  • Slechte concentratie of niet meer kunnen multitasken
  • Niet meer tegen stress, drukte en deadlines kunnen
  • Een gevoel van onbalans hebben, een mistig gevoel in je hoofd hebben.

Bij problemen met de sensorische informatieverwerking is het signaal van het houding- en bewegingsgevoel vaak zwakker, van het evenwichtsgevoel te sterk, en van de tast, gehoor juist te veel.

Door een verhoogde spierspanning komen de signalen over houding en beweging verminderd door. Normaal gesproken hebben die een remmende werking op de andere zintuigsysteem, maar nu niet. Daarom neem je de signalen van al die andere zintuigen veel sterker waar. Bovendien is het filter voor de verschillende prikkels anders gaan functioneren.

Behandeling
Ergotherapie Eemheuvel werkt bij de behandeling van volwassenen met het Adult Sensory Integration Timmerman Treatment (ASITT) protocol. Het geeft inzicht door educatie, leert compensatiestrategie├źn en demptechnieken en geeft gewenningsoefeningen.

Tijdens een uitgebreide intake en analyse zal bepaald worden of behandeling volgens het ASITT-protocol ingezet kan worden. De ergotherapeut komt op basis van de intake met een programma van oefeningen (dempen, gewennen, compenseren), uitleg en informatie en past dat aan op basis van je resultaten. Thuis doe je dagelijks meerder keren oefeningen en schrijf je je ervaringen op. Het doel is om je te helpen je balans in belasting en belastbaarheid te vergroten, waardoor je beter kunt deelnemen in het dagelijks leven.


Ergotherapie-eemheuvel maakt gebruik van cookies. Dit doen wij om onze website goed te laten functioneren, het gebruikersgemak te vergroten en de ervaring te verrijken. Lees onze Privacy Statement.
akkoord ┬╗